keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Perinteistä opetusta ja tenttejä

Tänään keskustelin parin kollegani kanssa siitä, että perinteinen opetus alkaa olla historiaa. Ainakin silloin kun oppilaitos haluaa olla suosittu hakukohde tai silloin kun opiskelijoille halutaan antaa mahdollisuus opiskella muutenkin kuin istumalla luennot. Monet opiskelevat työn ohella ja työstä on joskus haasteellista ehtiä iltaisinkaan oppitunneille. Silloin kun tullaan, aika halutaan käyttää hyödyksi. Aikuisopiskelijan on joskus vaikea ymmärtää miksi ylipäätään läsnäolo on pakollista tai miksei voisi olla läsnä vaikkapa ConnectProssa. Valitettavasti verkko-oppimisympäristötkin ovat joillekin kollegoille liian haastavia eivätkä  sosiaalisen median säännötkään ole selvillä. Opastusta ja koulutustakin olisi tarjolla uusien menetelmien soveltamiseen. Toki resurssipula vaikuttaa uuden omaksumishaluun.

Tarvitaanko tenttejä tai niin montaa harjoitustehtävää, että opettaja ei ehdi antaa niistä palautetta. Törmäsin itse joku aika sitten ilmiöön, että oli palautettu oikean nimiset tehtävät mutta tiedostot olivat tyhjiä. Kun ihmettelin asiaa niin minulta kysyttiin luenko ne todellakin. Tietysti. Teetän vain sen määrän tehtäviä, jotka ehdin katsoa ja joista ehdin antaa palautetta. Toisaalta onhan meillä vielä opiskelijoita, jotka odottavat perinteistä luokan edessä luennoivaa opettajaa, joka näyttää dioja, joiden teksti jäljennetään sanasta samaan. Itseasiassa muistiinpanojen tekeminen auttaakin oppimaan ja muistamaan asioita paremmin riippumatta siitä palaako muistiinpanoihin myöhemmin.

2 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Kirjoitat asiaa, Outi!

Kaiketi tentille on edelleen paikkansa, mutta ei tenttiminen itsessään vielä takaa minkäänlaista oppimista. Minä uskon tehtävien voimaan.

Mitä palautteeseen tulee, on pöyristyttävää seisottaa tehtäviä kommentoimatta - saati sitten lukematta niitä lainkaan. Työt eivät todellakaan lopu tekemällä. Siksi onkin järkeistettävä työskentelytapoja niin, että aika riittää kaikkeen.

Ikävä kyllä pelkään, että joillekin vaikkapa tehtävien karsiminen tuottaa liian suurta huolta ja tuskaa. Tentistä luopumisesta en ehkä tohdi edes puhua. Itse käytän niitä vain peruskursseilla.

Outi kirjoitti...

Niin, ja äsken keskusteltiin aiheesta lunttaaminen. Jotkut ovat sitä mieltä, että tenttejä pitää olla ja ne pitää olla niin valvottuja, että kukaan ei pysty lunttaamaan. Tästä syystä sitä tenttiakvaariotakin suunnitellaan ja tietysti siitä, että joku muu kuin ope valvoo (videokamerat ja kirjaston henkilöstö).