tiistai 19. huhtikuuta 2011

Wikiä, blogia, tietoturvaa ja ties mitä

Ama Auvinen aloitti II-tason toisen päivän kertomalla rakennesuunnittelusta ja sen selkeydestä. Tänään onkin innokasta keskustelua siitä mitä ihmettä sillä Wikillä tehdään? Aman mielestä blogi -kirjoitus on mielipide tai iteraatio ja henkilökohtaisen elämän puolella sitä voi pitää salanimelläkin. Toisaalta jos kirjoitat vaikka kirja-arvosteluja, niin mitä? Eipä kertonut. Tarmo Toikkanen on taas sitä mieltä, että blogi on sen hetken mielipide ja wiki elää. Itse taas ihmettelen mitä ihmettä me wikillä tehdään jos kurssipohjat pyörivät jo Moodelessa ja siellä on kurssikohtainen wiki käytössä. Eipä tullut vastausta kysymyksiin mitä ope voi kirjoittaa. Ama oivalsi vihdoin ryhmäblogin. Tänään oli paljon kysymyksiä ja ihmettelyä siitä mitä ihmettä me tehdään somekaluilla.

Wikiin vietävän materiaalin on oltava totta. Wikin perusajatus on se, että se on itseään korjaava. Käyttäjät edelleen kehittävät sitä. Ama on selvästi wikifanaatikko. Onko työelämän kannalta keskeinen asema. Opetuksessa (sähkötekniikassa) joku ope käyttää niin, että jokainen kirjoittaa artikkelin ja kommentoi sitä. Se voi olla ajanfunktiona ajateltuna se, että sen ei tarvitse heti olla valmis.

Ama käyttää LinkedIniä hakuun, kun haluaa tietää kuka Kuopiossa on opettajana. LinkedIn on siis eräänlainen käyntikortti. Kevin Bacon ja 6 askelta esimerkki. Jokainen Hollywoodissa on kuuden henkilön tai kontaktilinkin päässä Kevin Baconista. Se on verkostoteorian perusteita. Tähän siis perustuu LinkedInin ajatus. Siihenhän sitä pitäisi käyttää. Ama käyttäisi ennemmin LinkedIniä kuin Facebookia.

Tarmolta taas vähän tekijänoikeuksia. Seurasin muuten ConnectProssa 14. päivä Pirkanmaan amk:ssa ollutta  erinomaista tekijäoikeusluentoa. Luennoitsijana oli Juha Kallanranta, Kopiosto ry:stä.  Anne B. (Some kevät 2011) kertoi, että Teoston sivuilta löytyy pienlupa, eikä maksa paljoa (alle 5 euroa/kk). Tarmo näytti vielä kuvahaulla niitä kuvia, joita voi käyttää. Tarkennettu haku ja Käyttöoikeudet: näytä kuvat, joita voi muokata haluamallaan tavalla (avoimesti lisenssoidut, Creative Commons). Kuvaan laitettava tekijän nimi. Kuulija kysymys: Jos vaikka vappu -haulla löytyy kuvia, jossa on ihmisiä, niin vaikka kuvaaja on antanut luvan kuvan käyttöön, niin henkilöiltä ei välttämättä ole kysytty lupaa. Mainoskäytössä naaman käyttö vaatii aina luvan. Mutta jos on opetusmateriaalista kyse ja julkiselta paikalta otettu, niin ehkä ei. Podsafe Music Network sisältää musiikkia, jota voi hankkia. Podcasteja siis. Magnatunes on paikka, josta voi ostaa musiikkia. Sieltä voi ostaa lisenssin ravintolassa soitettavaan musiikkin.

Iltapäivällä treenattiin Aman johdolla blogia. Kurssilaiset tekivät kaikki oman bloginsa. Me Annen kanssa jatkoimme omien blogien työstämistä.

Ei kommentteja: