keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Esteetön sisällöntuotanto

Etätehtävänä oli ESSI - Esteetön sisällöntuotanto sivustoon tutustuminen. Se on Jyväskylän avoimen yliopiston toteuttama kaikille avoin verkkokurssi. Sivustolle on koottu kaikki keskeinen verkkojulkaisemiseen tarkoitettu aineisto esteettömyyden näkökulmasta. Esteettömyys verkkojulkaisuissa tarkoittaa sitä, että käyttöliittymä on helposti hahmotettava ja navigoitava, jotta sitä on helppo seurata esimerkiksi suurentavan ohjelman, ruudunlukuohjelman ja erilaisten lukulaitteiden (suurentava näyttö, luku-tv, puhesyntetisaattori) avulla. Esteettömyys on muutakin kuin puna-vihersokeuden huomioimista. Esimerkiksi tekstillä ja linkeillä tulee olla riittävästi kontrastia, jotta ne erottuvat. Kuvissa olisi hyvä olla selittävät kuvatekstit ja kuva linkkinä on hankala hahmottaa.

Esteettömiä eli selkokielisiä materiaaleja tehdään paitsi näkövammaisille myös erilaisille luki- ja oppimisvaikeuksia omaaville. Joillekin vaikeiden lauserakenteiden tai erikoisten fonttien hahmottaminen ja ymmärtäminen on mahdotonta ja joillekin räikeistä väreistä tai joistain kuvioista voi tulla migreeniä. Multimediat ja muut hilavitkuttimet vaikeuttavat navigointia. Toisaalta äänitiedostot sivustolla voivat kertoa vaikkapa kuvan tai videon sisällön.  Verkkokirjoittaminen on tai sen pitäisi olla selkokieltä, uutistyyppistä tekstiä. Selkokielisiä materiaaleja ja myös verkkosivuja käytetään  paljon paitsi erityisopetuksessa myös maahanmuuttajien koulutuksessa. Onhan esteettömyys myös toki liikuntarajoitteisten huomioon ottamista. Verkossa liikkumiseen on olemassa myös paljon apuvälineitä erilaisista hiiristä ja kosketusnäytöistä aina ääniohjattaviin laitteisiin.

Tämä ESSI -sivusto on itse asiassa melko hyvä verkkojulkaisun opetusmateriaali ja ovatpa opiskelijani tämän löytäneetkin.

Ei kommentteja: