tiistai 22. toukokuuta 2012

Erilaista virtuaalisuutta

Aloitin päivän tutustumalla opintojen ohjaukseen. Paikallisella opolla on psykologin koulutus ja hän on se olkapää, johon nojataan ja jonka huoneessa itketään kun mies on merillä, rahat loppu ja yksin pitäisi hoitaa koti ja lapset ja ehtiä tehdä töitäkin, opiskelun ohella. Islannissa ei tunneta opintotukea, vaan opiskelijat ottavat opintolainaa tai tekevät töitä. Opo ei ilmoita lainkaan opiskelijoita kursseille tai katso mitä puuttuu opinnoista ja mitä ei. Tämän hoitaa joko opiskelija tai tiedekunta. Kun puolet opiskelijoista on aidosti virtuaaliopiskelijoita, niin useimmat soittavat opolle vasta sitten kun on todella hätä. Jotta saataisiin asiat aiemmin hoitoon, opo pyrkii nykyisin juttelemaan etäopiskelijoiden kanssa kerran kuukaudessa Skypellä, jos ei muusta niin säästä.

Tämän jälkeen käytiin kauppatieteellisessä läpi koulutusohjelmaa ja sitä miten etäopetus käytännössä hoidetaan. Opiskelijat käyvät opintojen alussa orientaatioviikolla yliopistolla ja oppivat talon tavat ja tietokonesysteemit. Tämän jälkeen he käyvät kerran lukukaudessa yliopistolla kuuntelemassa luentoja ja tenttimässä. Tietokonetentit tehdään aina valvotussa tilassa joko yliopistolla tai oppimiskeskuksissa, vaikka opiskelijat tekevätkin ne omilla koneillaan. Näin pystytään tarkistamaan, että tentissä on oikea henkilö. Islannissa on muuten kansainvälinen opetuksen laatua ohjaava ryhmä. Siinä on pari opetusalan asiantuntijaa Skotlannista, yksi Norjasta ja Tanskasta ja oliko joku Hollannistakin. Laatuun panostetaan ja paljon. Pudokkaille ehdotetaan hitaampaa opiskeluaikataulua. Ne, jotka huomaavat olevansa väärässä koulutusohjelmassa ohjataan toiseen paremmin sopivaan. Islannissa ole sitä ongelmaa, että haetaan opiskelemaan, jotta saadaan turvattua toimeentulo.

Esittelin erilaisia tapoja opettaa verkossa. Meillä hyödynnetään nettiä monipuolisemmin. Katin ja minun HH-some kiinnosti kovasti, samoin tikostartti sekä miten Moodlea hyödynnetään. Moodlen suhteen toimitaan samalla tavalla. Joillakin opettajilla on vain materiaali kurssilla ja joillakin on kaikki ominaisuudet käytössä. ConnectPro -luentotallenteet eivät valitettavasti toimineet. Yliopiston verkko ei pitänyt niistä.

Akureyri

Ei kommentteja: