lauantai 28. huhtikuuta 2012

Onko lapsesi naamakirjassa

Lapsi valehtelee ikänsä päästäkseen Facebookiin ja sosiaalisen median palveluihin. On uskomatonta, että alle 13-vuotiasta suomalaisista lapsista neljänneksellä on Facebook-profiili. Kannustavatko vanhemmat valehtelemaan iän vai eivätkö he tiedä mitä lapset puuhaavat. Minne on unohtunut aikuisten kasvatusvastuu netin ja verkkoelämän suhteen. Entä suomalainen rehellisyys, oikean ja väärän tai sallitun ja kielletyn ero. Lainsäädännöllä ei Suomessa määritellä ikärajoja mutta Amerikassa näin tehdään. Useimmat sosiaalisen median palveluista ovat amerikkalaisia.  Lapsi ei ymmärrä sosiaalisen median sääntöjä eikä välttämättä sisältöäkään mutta ymmärtävätkö kaikki vanhemmatkaan. Vanhempien kavereiden tai tutun tuttujen päivitykset eivät varmasti ole sopivaa luettavaa lapsille kuvista puhumattakaan. Ei ihme, että lapsi löytää netistä jonkun hyväksikäyttäjän tai tulee kiusatuksi.  Varsinkin jos koko perhe seurustelee itsekseen oman tietokoneensa kanssa ja lapsi on oman onnensa nojassa netin pauloissa.  IRC- Galleriassa käräytetään ylläpidolle alle 12-vuotiaat. Pitäisikö Facebookissakin toimia samalla tavalla. Kannattaa lukea lapsista sosiaalisessa mediassa kertova Ylen artikkeli Mediakasvattajat: Facebook ei sovi pienille lapsille.

Tuttavani kertoi, että on toivotonta selittää 11-vuotiaalle ikärajojen tarkoitusta kun hänen kaverinsa saavat vanhempiensa tietämänä pelata K16-pelejä. Lapsi ihmettelee, että miksi minä en saa pelata kun toisetkin saavat. Tuttavani oli selvittänyt Facebookin käyttöä oman lapsensa luokalla. Hämmästyttävää kyllä, yli puolella on Facebook-profiili. Uskomatonta. Tuttavani kannatta Facebookissakin alaikäisten käräyttämistä. Ovatko sinun lapsesi Facebookissa tai oletko lastesi kaveri? Paraneeko lapsen itsetunto kun hän elää aikuisten maailmassa tai millainen identiteetti hänelle muodostuu.

3 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Pakko tunnustaa, että aika voimattomalta tuntuu. Kiellot ovat jokseenkin merkityksettömiä, kun todellakin kaverit saavat sitä ja tätä. Siitähän seuraa, että kotona kielletyn asian pariin mennään kaverin luo. On jokseenkin epätoivoista kuvitella, että ikärajoilla on nykymaailmassa jotain merkitystä. Toki joillekin vielä onneksi on!

"Paras" kuulemani ikärajakeskustelu liittyi siihen, että vanhemmat hämmästelivät, miksi peli on kielletty alle 18-vuotiaalta. Heidän 10-vuotiaansa kuulemma osaa pelata sitä oikein hyvin. Ei liene lapsen vika, jos vanhemmat ovat aivan pihalla.

Outi kirjoitti...

No, huh. Ei todellakaan ole lapsen vika jos vanhemmat eivät ymmärrä ikärajoja. Tottakai kymmenvuotias osaa pelata ja varmasti oppii nopeammin kuin vanhemmat, kieliäkin, pelien myötä. No, tuodaanhan leffoihinkin alaikäisiä ja ihmetellään isoon ääneen ikärajoja. Eikö lapsen pitäisi kuitenkin antaa olla lapsi digimaailmassakin.

Kati kirjoitti...

Entäpä miten toimisit, kun 11-vuotias saa samanikäiseltä kaveriltaan lahjaksi K16-pelin?

Muistan vaiheen, jolloin ihan sallitutkin mutta jännittävät pelit aiheuttivat toistuvasti painajaisia. Se on yksi hyvä osoitus, että ikärajoilla on merkitystä.

Nyt olen kovista esittävän esimurkkuni yllättänyt useasti katsomasta Muumeja. Tallensin niitä televisiosta jo, ennen kuin hän oli syntynyt. Ne ovat kuulemma ihan parhaita. Miksi siis kiiruhtaa liian varhain aikuisten maailmaan?